У 21 столітті існують різні підходи до хрещення дітей. У різних церквах думка батюшки може відрізнятись. В одній церкві подякують за намір долучити дитину до віри з народження та запропонують хрестити навіть на березі Дніпра. Якщо серце не підказує когось запросити в хресні, запропонують когось із служителів церкви. Бувають різні вимоги до хрещених батьків. Наприклад, одні батюшки кажуть, що запрошувати до хрещених католиків не вітається православною церквою. Інші трактують це як бог підказує кому взяти на себе відповідальність хрещеного і не бачать перешкод навіть у разі, якщо хрещений недостатньо відданий вірі та церкві. Тому вибирайте церкву для хрещення серцем, де ви відчуватимете сприятливу ауру для дитини та розуміння, прийняття батюшки. Прислухайтеся до своїх відчуттів, може вам підійдуть відокремлені хрестини. А може, ця подія стане гарним сімейним святом і приводом зібрати всю родину та близьких друзів. Красива крижма, хрестильна сорочка, аксесуари зроблять цю подію незабутнім і урочистим.

Традиційний погляд православної церкви

У Православній Церкві відома практика, що кожна людина, дитина чи доросла, повинна мати хрещеного батька в той час, коли він вступає у віру через Святе Хрещення та Християнство. Бути хрещеним батьком – це водночас велика честь та величезна відповідальність. Бог просить кожного хрещеного батька допомагати вести душі вузьким шляхом, що веде до Царства Небесного. Тому роль хрещеного батька не повинна бути мінімізована або спрощена. Це насправді роль, яка свята, і до неї потрібно ставитись серйозно.

Завдання вести дитину вузьким шляхом і виховувати його за законом Божим, мабуть, найбільша з усіх речей у житті. Преподобний Феофан Затворник каже, що немає святішого вчинку. Що може бути краще, ніж ми можемо запропонувати нашим дітям, ніж привести їх до нашого Господа і навчити їх наслідувати Його життя?

Завдання виховання дитини у вченнях Божих сьогодні, можливо, набагато складніше, ніж будь-коли раніше. Ми протистоїмо багатьом негативним впливам, які несуть із собою велику привабливість. Через занепалий стан, в якому ми знаходимося, і невиліковні пристрасті, які залишаються всередині нас, речі, які найбільш шкідливі, є речами, які найбільш спокусливі. З численними перешкодами та спокусами батьки разом з хрещеними батьками повинні допомагати дорогоцінним душам, довіреним їм протягом усього життя.

Хоча для нас велика честь бути хрещеним батьком, слід переконатися, що потенційний хрещений нестиме відповідальність. Роль повинна дотримуватись і не сприйматися легковажно. Кожен хрещений нестиме відповідальність перед Богом за те, чи виконав він чи вона свої обов'язки. Майбутні хрещені батьки повинні знати свою віру або принаймні бути в процесі вивчення своєї віри і бути відданими до життя в Христі. Сьогодні однією проблемою є те, що люди, яких закликали бути хрещеними батьками, не знають своєї віри та не є постійними учасниками життя Церкви. Це також вірно для деяких батьків. Отже, дитина, яка хреститься, може ніколи нічого не знати про Ісуса Христа та Церкву.

У ранній Церкві велика увага приділялася вихованню віруючих і тих, хто бажав прийти до християнської віри. Оскільки християнство поширилося в язичницькому світі, необхідність навчання людей до їхнього хрещення стала критичною. Систематичне повчання, яке було підготовчим етапом хрещення, було і називається «катехизис».

Під час катехизи вивчали основні елементи християнської віри та морального життя. Ми бачимо важливість цих навчань та самих навчань у 4-му катехизі до хрещення святого Кирила Єрусалимського. Кандидат мав бути представлений одним із віруючих, званим anadochos (хрещеним батьком), і повинен бути оглянутий «лікарями» (священнослужителями), які відповідали за оголошених, щоб переконатися, що ясні духовні мотиви привели його увійти до церкви. Окрім термінових випадків, хрещення не було чимось поспішаючим. Кандидат мав не лише зрозуміти вчення Христа і Церкви, а й жити ними.

Anadochos був відповідальним за кандидата і відігравав дуже важливу роль у процесі його катехизації і навіть після хрещення кандидата. Це, очевидно, мало місце насамперед із дорослими кандидатами чи молоддю. Однак у міру поширення віри і приходу цілих сімей у Тіло Христове хрещення немовлят стало скоріше нормою, ніж винятком.

З появою та поширеною практикою хрещення немовлят, анадох був покликаний стати представником немовляти при його хрещенні.

Хрещений батько є представником немовляти, яке приймають до Церкви Христа. Він говорить про дитину і клянеться, що зробить усе можливе, щоб дитина була істинним воїном Христа і відданим членом Його Церкви. Він приймає священну відповідальність за ведення дитини до розуміння та практики вчень Єдиної Святої Католицької та Апостольської Церкви. Хрещений батько робить публічну професію Нікейського Символу віри під час Водохреща. Так само його зречення диявола зроблено від імені кандидата на хрещення. Хрещений батько побічно зобов'язується допомагати своїй хрещеній дитині за будь-яких обставин, які можуть виникнути, але особливо в тому, що вона дає гарний приклад для православного християнина.

Як вибрати хрещеного батька?

1. Батьки повинні виявляти максимальну обережність під час виборів хрещених батьків своїх дітей. Звичайно, вони ніколи не виберуть атеїстів чи агностиків, чи людей, які є теплими стосовно Церкви. Це, очевидно, перемогло б мету мати хрещеного батька з погляду їхньої ролі.

2. Хрещений батько повинен принести благочестя та святість дитині. Хрещені батьки – це батьки, які представляють Бога або батьки від імені Бога.

3. Батьки не повинні вибирати хрещених батьків, тому що вони почуваються обов'язковими, або тому що вони думають, що якщо вони не спитають певної людини або пари, вони будуть скривджені. Багато хто, якщо не більшість ситуацій, коли люди, які вибрали когось як хрещеного батька через провину або зобов'язання, зрештою призводять до катастрофічних наслідків.

4. Віра хрещеного отця та його участь у церковному житті Церкви має вирішальне значення. Людина, яка сповідує Ісуса Христа як Свого Господа, не може ігнорувати і порушувати словом і ділом цю віру. Як він може пообіцяти Богові, що він буде впевнений, що дитина стане справжнім послідовником Христа, коли вона сама живе життям зневіри та непослуху?

5. Зрозуміло, що хрещений батько має бути православною людиною. Як може хтось, хто не є православним, забезпечити належну релігійну освіту, приклад та натхнення для своєї хрещеної дитини? Слід також зазначити, що православний християнин, чий шлюб не був благословенний у Православній церкві, позбавлений права користуватися послугами хрещеного отця, оскільки вважається, що він не має доброго відношення до Церкви.

6. Церква також застерігає нас від вибору людини, яка досягла віку розуму та моральної відповідальності, як мінімум 12 років. Також добре шукати хрещених батьків поза сім'єю. Таким чином, сім'я зростає і створюються спеціальні зв'язки.

Що очікують від хрещеного батька?

1. Непорозуміння думати, що єдиний обов'язок хрещеного батька – купити нове вбрання та хрестик для немовляти. Звичайно, це прекрасна традиція, але акцент повинен робитися не на матеріальному, а духовному. Багато разів люди настільки стурбовані хрестильним одягом, крестом, хрестом та обідом, що забувають про величину та дивовижність великої таємниці та великого дару Святого Хрещення. І батьки, і хрещені батьки повинні бути обережними, щоб не потрапити в цю пастку, а натомість зосередити свій розум на найважливішому аспекті, а саме на самому хрещенні.

2. Хрещений батько повинен взяти на себе вірне зобов'язання приєднатися до боротьби з батьками під керівництвом Церкви, щоб обережно і з молитвою доставити немовля по важкій дорозі до Небес.

3. Після того, як служба хрещення закінчена, хрещений батько постачає дитину на руки матері перед зборами. Коли вона приймає дитину, тепер хрещену, запечатану та освітлену, вона цілує руку хрещеного батька на знак духовних стосунків, які встановлюються між хрещеним батьком та сім'єю. Це християнський вислів подяки та поваги.

4. Якщо хрещений батько живе в тому самому місті, хрещений батько зазвичай привозить немовля або супроводжує нещодавно просвітленого дорослого до святого причастя із запаленою свічкою для хрещення на наступні три неділі. Після трьох воскресінь свічка більше не використовується, але хрещеному батькові корисно брати дитину на причастя щотижня.

5. Вірний хрещений батько докладе всіх зусиль, щоб підтримувати тісний контакт зі своєю хрещеною дитиною, вибудовуючи їхні стосунки. Основна увага, однак, приділяється прогресу дитини у пізнанні та практиці християнського життя. Він повинен завжди моделювати приклад, подібний до Христа. Тому важливо, щоб хрещений батько залишався на вершині свого духовного життя. Хрещений отець повинен молитися, постити, читати Писання і брати участь у обряді Церкви. У міру того, як вони ростуть і дорослішають у вірі, вони, у свою чергу, зможуть пропонувати все більше і більше своєму хрещеникові, який був довірений їм. Нехтування власним духовним життям — це, зрештою, нехтування духовним життям їхнього хрещеника.

6. Хрещеним батькам пропонується згадати про священний і радісний момент Хрещення, який можна здійснити, взявши участь у «Недільному Хресті», національному святкуванні Грецької православної церкви в Америці.

7. Належне вручення подарунків на честь дня народження хрещеника, дня народження або дня хрещення може включати такі речі, як ікони, Біблію та релігійні книги, які будуть корисними для побудови духовного життя дитини. Це найважливіше, але не слід також давати інші речі, якими дитина буде насолоджуватися і якими вона користуватиметься.

8. Перш за все, найбільший обов'язок хрещеного батька – палко молитися за їхню хрещену дитину, щоб Бог завжди доглядав їх і керував ними все своє життя. Хрещений батько міг прочитати «Акафіст Божої Матері», «Вихованець дітей», і вони могли просто замінити слово «дитина» словом «хрещеник».

Роль і відповідальність хрещеного Батька можуть бути узагальнені у Божественній Заповіді, яка зачитується зі Святого Євангелія на службі хрещення. «Навчи їх дотримуватися всього, що Я наказав тобі; і ось, я з тобою завжди до кінця віку». Це справді велика честь бути покликаним бути хрещеним батьком. Нехай ми всі живемо поруч із Церквою, шукаючи допомоги від Христа, щоб ми могли виконувати свій священний обов'язок як хрещені батьки так, як завгодно Богові.

Сучасні тенденції

Сьогодні нам надається вибір як хрестити дітей та яким традиціям слідувати. Сучасна тенденція збереження ідентичності популяризує хрещення як гарну сімейну традицію. Хрещених батьків частіше обирають із кола родичів та близьких друзів. Часто хрестини є подією, що допомагає об'єднати бізнес групи або знайти дитину впливового наставника та друга.

Все для красивих хрестин у магазині Parado. 26 колекцій хрестильного одягу: крижма, хрестильна сорочка у білому та молочному кольорі. Індивідуальне вишивання імені, символів віри, дати на кресті срібними, золотими, білими нитками.

Інтернет-магазин дитячого одягу Parado